Novinky

  • Zveme Vás k příjemnému posezení v našem sklípku.

    Ideální nápad pro výlet na kole.

 

Kde nás najdete?

  • Kudy k nám

    Blatnice pod Sv. Antonínkem č.p. 692
    PSČ 696 71

    Pavel Bílek
    telefon: 604 948 415
    e-mail: pavel.bilek@tiscali.cz

Charakteristika námi produkovaných vín

Ryzlink rýnský

Barva vína je zelenkavá, delším ležením až zlatě zelenkavá. Vůni má jemně muškátovou, často připomínající vůni kvetoucích lip. Chuť je plná, harmonická, jde o víno s kořenitostí meruněk, broskví, ananasu, kdoulí či jablka. Víno z dobrých ročníků je nazýváno králem vín a vínem králů.
Kombinace s jídlem: kachna, drůbeží maso s nádivkou, sýry s ušlechtilou plísní, dezerty nebo ovocné bowle

Rulandské bílé

Víno je zelenožluté barvy a jemné květinové vůně. Ve zralém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků a vanilky. Víno je plné, elegantní, s minerální podstatou a pikantní svěžestí, nikdy nepostrádá kyseliny.
Kombinace s jídlem: uzené ryby a maso, zvěřina, paštiky, měkké sýry nátěrové

Chardonnay

Víno je žluté až zlatožluté barvy, obsahuje výrazné aromatické látky. V projevu připomíná svěžest rozkvetlé louky, lesní jahody a někdy až ananas. V chuti má víno bohatou strukturu, něžnost mladých plodů lískových oříšků a eleganci a svěžest kyselin.
Kombinace s jídlem: doporučuje se ke kuřecímu masu s ovocem, k telecímu a vepřovému masu a pikantním sýrům

Müller Thurgau

Víno je zelenkavě žluté barvy s typickým jemně muškátovým, broskvovým, grepovým až vanilkovým buketem. V chuti je plné, lahodné a nevtíravé, harmonicky svěží.
Kombinace s jídlem: malé, lehké předkrmy, jednoduše upravená drůbež, ryby, měkké sýry

Veltlínské zelené

Víno je zelenožluté barvy a větší škále aromatických látek dominuje vůně lipového květu. Je kořenité a může přecházet až do pepřnatosti. Při zrání vína v láhvích se objevují mandlové tóny. Víno je středně plné a podbízivé.
Kombinace s jídlem: jednoduchá jídla domácí kuchyně, vařené hovězí, drůbeží maso, smažené ryby

Ryzlink vlašský

Toto víno se vyznačuje světle žlutozelenou barvou, neutrální a příjemně květinovou vůní. Vyšší jakostní stupně disponují šťavnatou kyselinou. Víno je plné, harmonické a podbízivé, vhodné do archivu.
Kombinace s jídlem: zeleninová jídla i polévky, sladkovodní ryby, bílé sýry nebo jemné paštiky

Moravský muškát

Světle žlutá barva a výrazné aroma jsou typické pro tento lehčí typ vína. Je příjemně svěží a má harmonický charakter s muškátově květinovou vůní a vůní citrusových plodů. Využívá se hlavně pro známková vína.
Kombinace s jídlem: husí játra, jemné paštiky, chřest, dezerty

Veltlínské červené rané

Víno je zlatožluté barvy, neutrální vůně, plné a s nízkým obsahem kyselin. Při vyšší cukernatosti moštů se objevují i medové tóny. Vzhledem k nízkému obsahu kyselin zraje víno poměrně rychle, a proto se ho často využívá k urychlenému zrání směsí vín této odrůdy s odrůdami pozdními, jako je Ryzlink vlašský.
Kombinace s jídlem: běžné pití, denní strava, masité svačiny, hutné polévky nebo studené mísy

Sauvignon

Víno je světle zelené až zelenožluté barvy, s výraznou chutí po kopřivách, broskvích, angreštu nebo až černém rybízu (podle ročníku a půdy), což se projevuje i v chuti. Nazráváním v lahvích se mění na harmonické, lahvově zralé víno.
Kombinace s jídlem: studené předkrmy, těstoviny, bílá masa, chřest, plísňové sýry nebo kozí sýry

Modrý portugal

Jemně rubínová barva a mladistvá vůně květin je pro Modrý Portugal typická. Víno má méně tříslovin, je lehčí, má velmi příjemný projev a vyniká výbornou harmonií a pitelností. V chuti jsou tóny zralých hrušek, borůvek a třešní. Pije se jako mladé a využívá se i k přípravě Svatomartinského vína. Většinou není pro archivaci.
Kombinace s jídlem: studené masité pokrmy, drůbež, těstoviny, zrající sýry

Frankovka

Víno je tmavě rubínové barvy a širší vůně, typické pro červená vína – ostružiny a skořice. Mladá vína jsou tvrdá, ale plná chuti. Víno vyzrává do bohaté šíře a je vhodné do archivu.
Kombinace s jídlem: má příjemnou drsnost a hodí se ke zvěřině, k jídlům s výraznou chutí, ke kořenité úpravě masa, k ušlechtilým sýrům, sýrům se zelenou plísní a těstovinám

Svatovavřinecké

Barva vína připomíná temný granát a někdy má fialové odstíny. Z těžké půdy vzniká víno s vůní po ovoci, z lehké půdy víno s výrazně odrůdovými tóny. Chuť s ovocnými tóny višní, černého rybízu, zralých švestek a povidel je plná, u mladého vína neharmonická, později řízně vyzrálá až agresivní, s výraznou tříslovinou.
Kombinace s jídlem: vhodné je k výrazně kořeněné úpravě vepřového masa, k tmavému masu, ke zvěřině, k těstovinám, huse nebo ke kachně

Zweigeltrebe

Typická je pro tuto odrůdu granátová barva, ovocně kořenitá chuť a vůně višní i jiného bobulového ovoce. Vína jsou rozdílné plnosti. Při usměrněné sklizni je plnost výraznější a třísloviny komplexnější. Zweigeltrebe je jemné a harmonické víno, je proto vhodné k nejrůznějším masitým pokrmům i vydatným sýrům.
Kombinace s jídlem: těstoviny, plísňové sýry, zvěřinový guláš

Alibernet

Víno se vyznačuje intenzivní, tmavě červenou barvou. Víno je středně plné s vyšším obsahem tříslovin, které pomalu zrají do neutrální hebkosti. Jde o výrazný typ červeného vína s poněkud jižním charakterem.
Kombinace s jídlem: zvěřina, steaky, tmavá masa, různé druhy sýrů a uzenin

Neronet

Poskytuje vína vysoké barevné intenzity i v méně příznivých ročnících. Víno je díky nižším kyselinám harmonické, neutrální chuti a vůně, s barevnou mohutností.
Kombinace s jídlem: obdobně jako u Alibernetu - zvěřina, tmavá masa, steaky, různé druhy sýrů a uzenin

Rulandské modré

Má světle rubínovou až cihlovou barvu, ve sklence se objevuje zlatavý okraj. Zpočátku je víno hrubé, při zrání ale vystupuje kořenitost s vůní ořechů. Plnost vůně vynikne až po několikaletém vyzrávání, kdy připomíná vůni mandlí. Chuť je květnatá, harmonická, sametová s jemným aróma a velmi ušlechtilá. Je vhodné k archivování.
Kombinace s jídlem: hodí se k jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas a k jemným typům ušlechtilých sýrů